Teknologia

Mielenkiintoisia faktoja kassakaapeista

Tiedätkö, kuinka vanha keksintö kassakaappi on? Tiettävästi vanhin kassakaappi on 1200-luvulta eaa peräisin oleva kassakaappi, joka löydettiin Egyptin faarao Ramses II:n haudan alta. Se oli valmistettu puusta, ja siinä oli lukitusjärjestelmä, joka muistutti nykyaikaista tappilukkoa.

Patentti ensimmäiselle murtosuojatulle kassakaapille myönnettiin vuonna 1835, jolloin Chubbin veljesten pyörittämä lukitusfirma kehitti kyseisen kassakaapin ja sai sille patentin. Heidän yritys toimi aina vuoteen 2000 asti, jolloin se myytiin nykyiselle Assa Abloy -yritykselle.

Tiesitkö, että kassakaapeissa voi olla myös laitteisto, joka automaattisesti jakaa käteistä tai tarkistaa setelit osana automaattista käteiskäsittelyjärjestelmää?

Biometrisellä lukolla varustetut kassakaapit ovat yleisesti katsottuna kaikkein turvallisimpia kassakaappeja, sillä lukitusjärjestelmää on vaikea ohittaa. Mahdotonta se ei ole, mutta vaikeampaa kuin muiden lukitustyyppien kassakaapit.

Markkinoilla on myös kannettavia kassalokeroita, joista parhaimmat ovat sekä murto-, vesi- että palosuojattuja. Tällainen lokero/kannettava kassakaappi on helppo ottaa mukaan esimerkiksi matkalle tai jos joudut jättämään kotisi esimerkiksi luonnonkatastrofin kohdatessa.

Maailman kalleimman kassakaapin väitetään olevan Döttlingin valmistama Narcissus, sen hinta on 336 000 Yhdysvaltain dollaria. Kaapin on suunnitellut Karl Lagerfiel ja tietojen mukaan sen voi aktivoida ainoastaan kaapin omistaja. Kaappia on valmistettu vain 30 kappaletta koko maailmassa. Kaappi on päällystetty kiiltävällä kromatulla alumiinilla. Sellaiset kassakaappien valmistajat kuin Döttling ja Stockinger ovat tunnettuja niin sanotuista luksuskassakaapeistaan, joita valmistetaan harvojen ja rikkaiden erityistarpeisiin. Eräs Döttlingin kaappimalleista on valmistettu erityisesti naisasiakkaille, ja sen mukana tulee erityinen kannettava korulaukku, joka luonnollisesti on varustettu esimerkiksi GPS-jäljittimellä. Kalleimmissa kassakaapeissa turvajärjestelmät on rakennettu kerroksittain koostuen monesta erityyppisestä mekanismista, joten niitä on luonnollisesti vaikea murtaa.

Jos kassakaappien katsotaan käsittävän myös pankkiholvit, kaikkein turvallisin holvi löytyy Yhdysvalloista, Fort Knoxista, jonka sanotaan olevan maailman turvallisin holvi. Hiukan erilainen holvi löytyy kuitenkin Norjasta, jossa sijaitsee Huippuvuorten (Svalbardin) globaali siemenholvi. Se on suunniteltu pitämään maailman tärkeimpien viljelykasvien siemenet turvassa kaikenlaisilta katastrofeilta. Vaikka se ei olekaan ainoa siemenpankki, se on maailman suurin, sillä siellä on pitkäaikaissäilytyksessä lähes 900 000 siementen näyteitä.

Back to top button