Autoteollisuus

PHEV-autot ja muut hybridit menevät nyt kaupaksi

PHEV-autot ja muut hybridit menevät nyt kaupaksi

Kuluttajat ovat siirtyneet myös Suomessa entistä voimakkaammin suosimaan PHEV-autoja, hybridejä sekä täyssähköautoja. Pitkään ajateltiin, ettei sähkö voimanlähteenä sovellu hyvin Suomen pitkiin ja kylmiin talviin. Talvi aikaan sähköä kuluukin enemmän, meneehän jo lämmitykseen paljon virtaa. Mutta silti sähkö on vakiinnuttanut paikkansa jo suomalaisilla maanteillä.

PHEV- ja MHEV-ajoneuvojen erot

PHEV- ja MHEV-ajoneuvot ovat molemmat hybridiajoneuvotyyppejä, mutta niissä on joitakin keskeisiä eroja. PHEV-autot käyttävät sähkömoottorin ja bensiini- tai dieselmoottorin yhdistelmää voimanlähteenä, kun taas MHEV-ajoneuvot toimivat pelkästään bensiini- tai dieselmoottorilla.

Suurin ero näiden kahden ajoneuvon välillä on niiden kyky toimia pelkällä sähköllä. Koska PHEV-malleissa on sekä sähkömoottori että bensiini- tai dieselmoottori, ne voivat ajaa lyhyitä matkoja pelkästään sähkömoottorilla. Siksi ne sopivat erinomaisesti kaupunkiajoon ja työmatkalaisille, joiden on ajettava päivittäin vain lyhyitä matkoja.

Sitä vastoin MHEV-autoissa käytetään vain polttomoottoria, joten ne eivät voi ajaa pelkästään sähköllä. Tämäntyyppisen ajoneuvon etuina on pienempi polttoaineenkulutus, koska siinä yhdistetään bensiini- tai dieselmoottori ja sähköjärjestelmä, joka auttaa parantamaan suorituskykyä ja tehokkuutta.

Hinta ja mahdollisuudet

PHEV-autot tarjoavat enemmän mahdollisuuksia kuin MHEV-ajoneuvot, koska ne pystyvät tarvittaessa vaihtamaan sähkö- tai bensiini- tai dieselmoottorin käytön välillä. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että ne ovat yleensä kalliimpia. Molempia autoja on helppo käyttää, joskin MHEV-autoa ei tarvitse ladata erikseen. Toisaalta lataamaan on opittava ennemmin tai myöhemmin, sillä kymmenien vuosien päästä autot kulkenevat vain sähköllä.

Pic: unsplash.com/photos/ls6DAcuVgdQ

Back to top button